Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Dijamanti

   Dijamant je oblik u koji se obrađuje dragi kamen koji se dobiva obradom, brušenjem bilo koje vrste dragog kamenja. Briljant može biti dijamant, ali i bilo koji dragi kamen. Briljant je oblik koji uzrokuje karakteristično prelamanje svjetlosti. Ima veliku vrijednost jer taj oblik ističe prirodni sjaj kamena koji se obrađuje, te je stoga jako popularan, a da bi se dobio konačan proizvod treba mnogo vremena i rada. Najmanja greška je dovoljna da se prilikom izrade ošteti.

   Ime dijamant potječe od grčke riječi adamas što znači nesalomljiv i pogodan je naziv za taj općenito najtvrđi materijal koji se može naći u prirodi. Tvrdoća dijamanta je 140 puta veća od tvrdoće rubina i safira koji su odmah iza njega. Većinom je bezbojan ili lagano žućkast ali ga se povremeno može naći i u drugim bojama, zelenoj, plavoj, crnoj i rijetkoj crvenoj boji.

   Po onome što je do sada utvrđeno, pretpostavlja se da dijamanti nastaju kristalizacijom ugljika pri visokim temperaturama i jakim pritiscima u velikim dubinama zemljine kore. Vulkanska masa tada te kristale potiskuje prema gore na površinu zemljine kore gdje se hlade u kimberlit ili lamporit cijevima, a tamo se i dan danas nalazi većina dijamanata. Unatoč tome što je najtvrđi mineral u prirodi dijamant je dosta krhak i treba posvetiti veliku pažnju od slučajnih udaraca kod njegovog ugrađivanja. Neosjetljiv je na kemijske reakcije, ali vrlo visoke temperature mogu oštetiti površinu brušenog dijamanta. Zbog dobrih optičkih efekata, najveće tvrdoće, te svoje rijetkosti, smatra se kraljem dragog kamenja koji se upotrebljava kao ukras još od davnina.

Razlike između cirkona i dijamanata

   Ljudi misle da je stvarno teško razlikovati prave dijamante od kubi cirkona. U stvari, neki nam znakovi mogu pomoći uočiti razliku između kubi cirkona i dijamanata, čak iako niste gemološki.

   Nekoliko načina za provjeru:

   - Tester dijamanata:

   Načelo rada ispitivača dijamanata temelji se na činjenici da različita draga kamenje ima različitu kemijsku strukturu i stoga različito provode toplinu i električnu energiju. Znači, toplina ili električna energija proći će kroz dijamant na drugačiji način nego što bi to prošli kroz bijeli safir, na primjer. Da biste testirali je li dijamant stvaran, trebate postaviti vrh testera na kamen i otkriti brzinu kretanja topline ili električne energije kroz kamen. Ako je dijamant izvorni, uređaj to prikazuje na zaslonu i daje poseban zvučni signal koji razlikuje dijamante, mojsanite i kubi-cirkone i druge alternative.

   - Test daha:

   Ako dišete na kamenu i magla iz daha odmah nestane nakon cca 1-2 sekunde, to je pravi dijamant. Ako napravite isti test s kubi cirkonom, kamen će dulje vrijeme ostati maglovit, što znači da imate kubi cirkon

   - Test pomoću novina:

   Ako uspijete pročitati slova novina, čak i ako su slova pomalo mutna dijamant je lažan. Zbog loma svjetlosti nećete moći jasno vidjeti kroz dijamant i razaznati slova na papiru

   - Test vizualne provjere pomoću povečala:

   Nečistoće i mrlje nisu vidljivi na besprijekornim dijamantima, čak ni pod uvećanjem od 10 puta. Manje od 1% svih dijamanata ima FL čistoću (Flawless oznaka). Besprijekoran dijamant nevjerojatno je rijedak jer je gotovo nemoguće pronaći dijamant 100% bez inkluzija, jedna od najočitijih razlika između ova dva kamena je ta što je kubni cirkon doslovno besprijekoran. Budući da je umjetno stvoren u laboratorijima, kubni cirkonij nema nikakvih inkluzija.

   - Test pomoću brusnog papira:

   Vrlo opasna metoda koju rijetki primjenjuju, glatko zagrebite kamen s pomoću brusnog papira, dijamant neće pretrpiti nikakva oštečenja radi MOHS skale, dok s druge strane, kubi cirkon hoće i povratka na staro nema

Vrijednost dijamanta i faktori: boja, čistoća, brušenje i težina:

   Vrijednost dijamanta određuje se klasifikacijom četiriju glavnih faktora: boja, čistoća, brušenje i težina (popularno 4C - colour, clarity, cut, carat), gdje brušenje predstavlja njegovu proporciju i simetriju te kvalitetu završne obrade.

- boja dijamanta (colour) - klasifikacija po GIA i ostalim standardima

- čistoća dijamanta (clarity) - klasifikacija po GIA i CIBJO standardu

- brušenje dijamanta (cut) - kvalitete brušenje i idealne proporcije

- težina dijamanta (carat)

   Još dva manje važna faktora utječu na vrijednost dijamanta, a to su oblik kamena i stil brušenja, što se često pogrešno miješa sa prije spomenutim pojmom kvalitete brušenja, te eventualni naknadni tretmani na dragom kamenu.

- oblik i stil brušenja dijamanta