Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Dijamanti

Dijamant je oblik ugljika koji nastaje i oblikuje se u zemlji prilikom ekstremnog tlaka i visoke temperature.

Prirodni dijamant, 0,40 CT, boja F, VS1 čistoća.

Dijamant je ruda koja se obrađuje, brusi, polira da bi se dobio sjaj koji zasjenjuje sve druge prirodne elemente. Dijamant koji je obrađen, brušen i poliran se zove briljant, što ponekad zna i zbuniti jer dvije terminologe su različite ali se baziraju na isto. Briljant je obrađeni dijamant koji mora proći točno zadani redoslijed da bi dobio svoj briljantni sjaj, svoj oblik i svoju ocjenu od zadanog laboratorija.

"Dijamanti su vječni"

Mary Frances Gerety (1916.-1999.) bila je autorica teksta odgovorna za slogan "Dijamanti su vječni" kreiran za De Beers Consolidated Mines, Ltd. Ovaj poznati slogan i danas se koristi u reklamama koje se odnose na dijamante.

Da li su vječni?

Odgovor je da. Dijamant ima ocjenu 10 na MOHS skali, ne može ga se ogrebati i vječno će sjajiti.

Ime dijamant potječe od grčke riječi "Adamas" što znači nesalomljiv i pogodan je naziv za taj općenito najtvrđi materijal koji se može naći u prirodi. Tvrdoća dijamanta je 140 puta veća od tvrdoće rubina i safira koji su odmah iza njega.

Preko 90% dijamanata dolazi u bezbojnoj varijanti, određeno rezom, određenom bojom (GIA standard od boje D do boje Z), određen čistoćom (GIA standard od FL - I3) i naposljetku karatažom.

Iznad boje Z dolazimo do ostalih 10% dijamanata, a to su fancy dijamanti, tj. dijamanti u boji. Boje variraju, od bijele, plave, roze, crvene, zelene i sličnih iteracija boja i oni se jako rijetko mogu naći u ponudi.

Ponekad su ponuđeni preko aukcijskih kuća i vrlo rijetke zlatarske kuće ih drže u svojoj ponudi a cijene ne rijetko znaju biti izrazito visoke koje su utemeljene na eksluzivnosti.

Dijamant najčešće dolazi u okruglom obliku, gdje je dijamant izrezan na 58 faseta.

Tipovi oblika dijamanata

Imitacije dijamanta u prošlosti nisu bile previše raširene, tu ponajviše mislimo na kvarc, gorski kamen, bijeli safir i prirodni cirkon, ali na tržište je ipak najviše utjecao umjetno stvoreni kubični cirkonij tj u nastavku teksta, "kubi cirkon".

Razlike između dijamanta i kubi cirkona

Za nestručno oko je izazovno razlikovati prave dijamante od kubi cirkona posljedično i mojsanita. Kubi cirkon dolazi s odličnim rezom, odličnim poliranjem, odličnom simetrijom i bez ikakvih inkluzija. Savršen kamen ali uz iznimku da kubi cirkon ovisno o laboratoriju maksimalno doseže vrijednost od 8,5 na skali MOHS, što nam sugerira da je podložan trošenju, grebanju, posljedično i ne privlačnom kamenu ako se koristi na dnevnoj bazi godinama.

Nekoliko načina za provjeru

Tester dijamanta

Načelo rada ispitivača dijamanata temelji se na činjenici da različita draga kamenje ima različitu kemijsku strukturu i stoga različito provode toplinu i električnu energiju.

Toplina ili električna energija proći će kroz dijamant na drugačiji način nego što bi to prošli kroz bijeli safir, na primjer.

Da biste testirali je li dijamant stvaran, trebate postaviti vrh testera na kamen i otkriti brzinu kretanja topline ili električne energije kroz kamen. Ako je dijamant izvorni, uređaj to prikazuje na zaslonu i daje poseban zvučni signal koji razlikuje dijamante, mojsanite i kubi-cirkone.

Test daha

Priznajemo, ne popularan način, ali ako dišete na kamen i magla iz daha odmah nestane nakon cca 1-2 sekunde, to je pravi dijamant, bez ikakve sumnje. Ako se isti test napravi s kubi cirkonom, kamen će dulje vrijeme ostati maglovit, što znači da imate kubi cirkon a ne dijamant.

Test pomoću novina

Ako uspijete pročitati slova novina, čak i ako su slova pomalo mutna dijamant je lažan. Zbog loma svjetlosti nećete moći jasno vidjeti kroz dijamant i razaznati slova na papiru.

Test s povećalom

Nečistoće i mrlje nisu vidljivi na besprijekornim dijamantima, čak ni pod uvećanjem od 10 x.

Manje od 1% svih dijamanata ima FL čistoću (Flawless oznaka). Besprijekoran dijamant nevjerojatno je rijedak jer je gotovo nemoguće pronaći dijamant 100% bez inkluzija, da stavimo njegovu rijetku pojavu u perspektivu, toliko je rijedak da neki geomolozi ga nisu vidjeli u svom životu.

Jedan od najočitijih razlika između dva kamena je ta što je "kubi cirkon" doslovno besprijekoran. Budući da je umjetno stvoren u laboratoriju, "kubi cirkon" nema nikakvih inkluzija.

Test pomoću brusnog papira

Riskantna metoda koju rijetki primjenjuju, glatko zagrebite kamen s pomoću brusnog papira, dijamant neće pretrpiti nikakva oštečenja radi ocjene 10 na MOHS skali, dok s druge strane, "kubi cirkon" hoće i povratka na staro nema.

Kako izabrati pravi dijamant?

Pored svih izvora informacija koje se mogu pronaći na internetu oko dijamanata, mi se uvijek držimo provjerene i najbolje metode, a to je 4C metoda.


4c metoda za dijamante