Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Dijamanti | Boja

   Boja je najvažnija karakteristika dragog kamena i jedan je od ključnih faktora u određivanju vrijednosti dijamanata. Kod same klasifikacije dijamanta termin boje i njena gradacija ne odnosi se na sve boje, nego samo na takozvanu "žutu seriju" tj. bezbojne i žućkaste dijamante kakvi se u prirodi najčešće nalaze. Dijamanti ostalih boja, gdje intenzivne fancy boje predstavljaju prednost, su jako rijetki i nemaju svoju određenu gradaciju nego je vrijednost boje individualna.

   U općenitoj upotrebi se nalazi vrlo precizna ljestvica i definirana je kao GIA (Gemological Institute of America) standard. Sastavljena je po abecednom redu, počevši od slova D pa sve do Z, gdje slovo D označava bezbojni i najkvalitetniji dijamant, a Z najžućkastiji dijamant.

   Uz čistoću dijamanta i i boja dijamanta se procjenjuje samo metodom ljudske percepcije, za razliku od težine i brušenja koji su matematički definirani faktori. Takve poslove obavljaju vrhunski i izučeni profesionalci na tom području koji uz pomoć kompleta već kalibriranih kamena (master stones) uspoređuju boju dijamanta koji je trenutno u procesu procjene.

   Osim GIA sustava na temelju boja, postoje i drugi klasifikacijski sustavi kao što su IDC (International Diamon Council) ili CIBJO (Confédération Internationale de la Bijouterie, Joaillerie et Orfèvrerie) također poznato kao Međunarodno društvo za prodaju nakita.