Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Koralji

   Koralji su životinje vezane isključivo uz vodu i rasprostranjeni su u svim svjetskim morima gdje ih se može naći sve do dubine od 6.000 metara. Vrste koje žive pojedinačno (solitarne) vezane su za čvrstu podlogu ili duboko ukopane u mulj ili pijesak.

   Koralji koji tvore kolonije prekrivaju podlogu ili tvore kosture najrazličitijih oblika. Vrste koje žive kolonijalno grade grebene (grebenotvorci) i imaju vapnenast, rožnat ili gumasto građen unutrašnji ili vanjski kostur. Za sve vrste koje su grebenotvorci tipično je da žive u plitkoj (do 40 metara), bistroj vodi jer žive u simbiotskom odnosu s algama kojima je za život neophodno dovoljno svjetla.

   Koralj u nakitu zaista može biti prekrasan i jako dobar izbor, u pravilu ga kombiniramo s zlatom ali nerijetko i s srebrom, baziramo se isključivo na provjerene izvore koralja ali s velikom fokusom na samu kvalitetu koralja.

   Izvori koralja koje kombiniramo s našim zlatom su pretežito arhipelag oko otoka Zlarina kao i pojedini dijelovi sjevernog Jadrana. Zlato ponekad legiramo na 14kt opciju, nerijetko i na 18kt opciju ako je boja intezivnijeg karaktera.

   Prije kupnje koralja, vrlo je važno proći nepisane upute koje koralj nosi s sobom, prije svega obratite pozornost na samu kvalitetu koralja, prateći vrlo pouzdano pravilo kao i kod bisera, izbjegavajte savršene koralje s vrlo intezivnom bojom jer su takvi često i lažni koralji. Nerijetko takva klasa koralja ima i vrlo nisku cijenu isključivo da se dovede u zabludu da se kupuje koralj koji je top klasa po diskontnoj cijeni, a to je često nažalost i zabluda. U prevedenom smislu, kupuje se plastika, staklo ili materijal koji je nalik koralju, a završna obrada je često crveni lak.

   Pravi koralji imaju svoje mikro-nesavršenosti kao i biseri, imaju svoju prirodnu boju koji mi li Vi možete obogatiti s maslinovim, čičkovim ili pak uljem kanabisa u svrhu održavanja sjaja.

   Koraljni nakit je prekrasan, očarava svojom bojom ali i sjajem. Kao i kod svakog tipa nakita također se i koralj treba redovito održavati. Koralj je vrlo mekan (MOHS skala je 3.5), s koraljem kao i svim nakitom treba postupati vrlo pažljivo.

   Koraljni nakit treba periodično proći mekom, čistom krpom od mikrofibre ili laganom mekom četkom radi naslaga prašine, sljedeći korak je da se ispere mlakom vodom, premda, ponekad u slučaju da je prljavština jače naravi može se upotrijebiti mokra krpa s dodatnom vrlo male količine tekućine za pranje posuđa te onda isprati mlakom vodom i osušiti čistom mekom krpom od mikrofibre.

   Održavanje uključuje naravno i održavanjem sjaja, gdje bi bilo poželjno staviti na meku krpu malo maslinovog ulja, kanabisovog ulja ili čičkovog ulja i laganim pokretima proći s krpom, ostaviti 30-tak minuta da se se ulje upije te osušiti s mekom krpom od mikrofibre.

   Koraljni nakit treba staviti na sebe isključivo nakon što je osoba stavila parfem ili šminku, također koraljni nakit se treba skinuti kad osoba ode na kupanje.

   Ukoliko se navedenih pravila osoba ne pridržava, koraljni nakit vremenom će dobiti mrlje, promjene boje i trebati će temeljito poliranje kod zlatara ili eventualno zamjena oštećenog dijela nakita.

   Koraljni nakit treba čuvati zasebno od drugog nakita iz opreza da se ne ogrebe o isti. Vrijedi za mali i veliki nakit od koralja. S malim koracima i pridržavanjem uputa, Vaš nakit će Vas poslužiti dugi dugi niz godina.