Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Lab grown dijamanti

   "Lab grown" dijamant. Laboratorijski dijamant stvoren metodom kao pravi dijamant, HPHT, visoki tlak, visoka temperatura. Identična kemijska struktura, svi spektri iz 4 C pravila su identični.

   Laboratorijski dijamanti, umjetni, stvoreni kultivirani ili kultivirani dijamanti, nisu simulanti dijamanata niti su njihove alternative kao npr "mojsaniti" ili "kubi cirkoni". Laboratorijski stvoreni dijamanti identični su prirodnim po kristalnoj strukturi, kemijskom sastavu, izgledu i fizičkim svojstvima.

   Razlika između prirodnih i laboratorijski uzgojenih dijamanata je način na koji su izrađeni i njihova cijena. Nije ni čudo što su sintetički dijamanti pristupačniji od prirodnih jer su potonji rijetki i teško ih je kopati. Zapravo, kupnjom dijamanta uzgojenog u laboratoriju u zlatariji "Dvornik", možete uštedjeti do 40% cijene u odnosu na prirodni dijamant. Boja i u laboratorijskim i prirodnim dijamantima uzrokovana je kemijskim nečistoćama i strukturnim karakteristikama unutar kamena, zbog čega je proces procjene boje laboratorijski stvorenih dijamanata isti kao i za rudarsko kamenje. Iako laboratorijski uzgojeni dijamanti obično dobivaju izvješća o ocjenjivanju od IGI (International Gemological Institute), njihova se boja još uvijek ocjenjuje na ljestvici boja od D do Z koju je razvio GIA (Gemološki institut Amerike).

   GIA ocjenjuje i laboratorijski uzgojene dijamante. Vrijedno je spomenuti da više ne koriste izraz "sintetički" u svojim izvješćima o ocjenjivanju od 1. srpnja 2019. Umjesto toga uključuju sljedeću izjavu: Ovo je umjetni dijamant proizveden CVD-om (kemijsko taloženje pare) ili HPHT ( High Pressure High Temperature) procesi rasta i mogu uključivati tretmane nakon rasta za promjenu boje.

   Što se tiče reza, nema razlike između dijamanata izrađenih u laboratoriju i prirodnih dijamanata. Što je rez proporcionalniji, dijamant pokazuje više sjaja, vatre i svjetlucanja. Preciznost kutova, proporcija i simetrija čimbenici su koji određuju kvalitetu reza dijamanta koja se ocjenjuje na ljestvici Excellent (odličan), Very Good (vrlo dobar), Good (dobar), Fair (idealan) i Poor (loš).

   Loše rezan kamen, bio prirodan ili uzgojen u laboratoriju i dalje će izgledati "dosadno" tj. loše čak i ako nema inkluzija ili nijansi boja. Zato je rez najveći pokazatelj ljepote kamena i treba mu dati prioritet među ostalim komponentama. Odgovor na pitanje da li je bolje uzeti prirodni ili lab grown dijamant je na Vama. Naravno, prema našem iskustvu preporučujemo oba, razlika je u budžetu s kojim raspolažete. Imamo iskustva s obe varijente i s sigurnošću možemo tvrditi da su "lab grown" dijamanti vrijedni Vašeg obzira ali i razmatranja.

   Test dijamanta će pokazati da se radi o dijamantu, kamen ima tvrdoću na MOHS skali od 10, neće se grebati i sjajiti će apsolutno jednako kao i prirodni dijamant uz istaknute inkluzije pod lupom kao i prirodni dijamanti.

   Za svaki kupljeni "lab-grown" dijamant u našim poslovnicama mušterije će dobiti i certifikat dijamanta odobren i certificiran od strane IGI (International Gemological Institute).

   Za sva dodatna pitanja i uzorke slobodno možete doći do naših poslovnica na splitskoj rivi.

   Slika ispod predstavlja prvi "lab-grown" dijamant. Prsten je napravljen za našu vjernu mušteriju. Dijamant je veličine 0.50 CT, boja je G, si1 čistoća. Rez je idealan, poliranje i simetrija su odlični.