Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Moissanite

Najbolja alternativa dijamantu

Moissanite (mojsanit) je prirodni mineral koji je prvi otkrio francuski znanstvenik dr. Henri Moissan 1893 godine u Meteorskom krateru u Arizoni. Kemičar je proučavao stijene s palog meteorita kada je naišao na kristal za koji je u početku mislio da je dijamant zbog sličnosti izgleda.

Tek početkom 1900-ih, nakon što je pregledao kamenje u laboratoriju, otkrio je da se sastoji od iznimno rijetkog prirodnog minerala silicijevog karbida (kombinacija silikona i ugljika). Otkriveni materijal nazvan je "moissanite" u čast dr. Henrija Moissana.

Prirodni mojsaniti su iznimno rijetki i nalaze se u malim količinama, uglavnom u meteoritima, stoga je velika većina mojsanita proizvedena u laboratorijima.

To je praktički onemogućilo korištenje prirodne verzije u proizvodnji nakita, zbog čega je tvrtka CREE 1980-ih počela raditi na proizvodnji moissanita u laboratoriju. Mojsaniti se nalaze u prodajnom asortimanu zlatarije "Dvornik" od 2021" i predstavljamo ih kao najbolju alternativu za dijamante.

Moissanite 0.50 CT, boja D, VVS1 čistoća

Mojsanit je izrazito tvrd kamen, s ocjenom od 9,25 na Mohsovoj ljestvici tvrdoće. Drugim riječnikom, mojsanit se vrlo teško može ogrebati, za razliku od kubi-cirkona čiji sjaj usljed nošenja i manjeg indeksa MOHS (7-8.5) postupno nestaje nakon godinu do dvije dana. Mojsanitov sjaj, na račun tvrdoće će trajati i trajati.

Največi argument za razmatranje o mojsanitu osim njegove tvrdoće je i iskra tkz "fire". Mojsanit ima indeks loma svjetlosti preko refraktometra od 2,65 do 2,69, što je više od dijamanta 2,417 do 2,419.

Poput dijamanta, mojsanit često dolaze s nesavršenostima vidljivim kada se gledaju pod lupom. Budući da svi mojsaniti koji se nude na tržištu dolaze iz laboratorija, u našim poslovnicama mojsaniti ne dolaze s ocjenom čistoće ispod VVS (Very Very Slighty included) razine čistoće i boje iz skupine D, E i F dok brus dolazi striktno s ocjenom EX.

Moissanite TCW 1,00 CT, boja D, VVS2 čistoća

Mojsaniti se ocjenjuju po čistoći pomoću GIA ljestvice čistoće, važno je spomenuti da GIA ne ocjenjuje simulante dijamanata več to rade sami laboratoriji koji ih proizvode.

U našim poslovnicama prilikom kupovine svakog mojsanita mušterija će dobiti dva certifikata. Certifikat laboratorija i certifikat od strane zlatarije "Dvornik". Zaključak je da je mudrije i bolje uzeti nakit obogačen s mojsanitima nego s cirkonima, "best buy" opcija je definitivno mojsanit.

Cjenovno, mojsanit je skuplji od cirkonske varijante ali drastično jeftiniji od dijamantne verzije. U slučaju zaručničkog prstenja, veličine iznad 0.30 CT, dolaze striktno s certifikatima laboratorija ali i najboljim karakteristikama kamena, a to su boja "D" i "VVS 1 / 2" čistoća gdje je njihova cijena 10 % vrijednosti verzije prirodnog dijamanta istih karakteristika.

Moissanite 1,00 CT, boja D, VVS2 čistoća