Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Moissanite

   Moissanite (mojsanit) je prirodni mineral koji je prvi otkrio francuski znanstvenik dr. Henri Moissan 1893. u Meteorskom krateru u Arizoni. Kemičar je proučavao stijene s palog meteorita kada je naišao na kristal za koji je u početku mislio da je dijamant zbog sličnosti izgleda. Tek početkom 1900-ih, nakon što je pregledao kamenje u laboratoriju, otkrio je da se sastoji od iznimno rijetkog prirodnog minerala silicijevog karbida (kombinacija silikona i ugljika). Otkriveni materijal nazvan je "moissanite" u čast dr. Henrija Moissana.

   Prirodni mojsaniti su iznimno rijetki i nalaze se u malim količinama, uglavnom u meteoritima. To je praktički onemogućilo korištenje prirodnih dragulja u proizvodnji nakita, zbog čega je tvrtka CREE 1980-ih počela raditi na uzgoju moissanita u laboratoriju. Mojsaniti se nalaze u prodajnom asortimanu zlatarije "Dvornik" od 2021" i predstavljamo ih kao najbolju alternativu za dijamante. Postavlja se logično pitanje zašto na koje ćemo pokušati odgovoriti kroz naredni tekst.

   Mojsanit je izrazito tvrd kamen, s ocjenom od 9,25 na Mohsovoj ljestvici tvrdoće. Drugim riječnikom mojsanit se vrlo teško može ogrebati, za razliku od "kubi – cirkona" čiji sjaj usljed nošenja i manjeg indeksa MOHS (7-8.2) postupno nestaje nakon godinu do dvije dana. Mojsanitov sjaj, na račun tvrdoće će trajati.

   Največi argument za razmatranje o mojsanitu osim njegove tvrdoće je i iskra tkz "fire". Mojsanit ima indeks loma svjetlosti od 2,65 do 2,69, što je više od dijamanta 2,417 do 2,419. Poput dijamanata, mojsanit često dolaze s nesavršenostima vidljivim kada se gledaju pod lupom. Budući da su svi mojsaniti koji se prodaju na tržištu dolaze iz laboratorija, u našim poslovnicama mojsaniti ne dolaze s ocjenom čistoće ispod VS (Very Slighty included) razine čistoće.

   Iako se mojsaniti ocjenjuju po čistoći pomoću GIA ljestvice čistoće, važno je spomenuti da GIA ne ocjenjuje simulante dijamanata več to rade sami laboratoriji. U našim poslovnicama prilikom kupovine svakog mojsanita mušterija će dobiti dva certifikata. Certifikat laboratorija i certifikat od strane zlatarije "Dvornik". Naposljetku, dolazi do zaključka da je mudrije ali i bolje uzeti nakit obogačen s mojsanitima nego s cirkonima, nama je stalo da naše mušterije budu zadovoljne s njihovim izborom nakita i uvijek ćemo ići prema "best buy" opciji, što je u ovom slučaju mojsanit.

   Cjenovno, mojsanit kod vjenčanog prstenja je neznatno skuplji od cirkonske varijante kod vjenčanog prstenja. U slučaju zaručničkog prstenja, veličine iznad 0.30 CT, dolaze striktno s certifikatima laboratorija ali i najboljim karakteristikama kamena, a to su boja "D" i "VVS2" čistoća gdje je njihova cijena 7-10 % vrijednosti verzije prirodnog dijamanta istih karakteristika.