Obiteljska tradicija od 1933. godine

ZLATARIJE DVORNIK

Naše usluge


- Popravak nakita

- Izrada zlatnog nakita

- Održavanje zlatnog nakita

- Održavanje srebrnog nakita

   Srebro je najsjajniji plemeniti metal ali i jedini plemeniti metal koji vrlo brzo gubi svoj sjaj.

   Nosite li isključivo srebrni nakit ili imate nekoliko posebnih komada srebrenog nakita, vjerojatno ste u jednom trenutku vidjeli da Vaš srebrni nakit polako gubi svoj sjaj i zapitali ste se koji je najbolji način brige za njega da bi se isti sjaj i vratio. Tamnjenje srebra je jako učestalo i rezultat je kemijske reakcije s česticama kisika ili sumpora u zraku. Uz nekoliko jednostavnih savjeta, možete se pobrinuti za svoj nakit od srebra i osigurati da traje godinama.

   Jedan od prvih savjeta je da ga nosite često, vjerovali ili ne, prirodna ulja vaše kože pomoći će da srebrni nakit ostane sjajan. Jedan od najjednostavnijih načina spriječavanja tamnjenja je nošenje srebra često, umjesto da bude u kutiji s drugim nakitom. Uklonite srebreni nakit tijekom kućanskih poslova. Čuvajte se izravne sunčeve svjetlosti. Prije nego što otiđete na plažu ili bazen, uklonite svoj srebrni nakit. Sunčeva svjetlost može uzrokovati ubrzano tamnjenje srebra, klor ga može oštetiti i jednako ubrzati tamnjenje. Stavite svoj nakit tek na kraj šminkanja, sređivanje, parfema, laka za kosu itd.., generacijama su žene stavljale svoj nakit na kraj i to je s dobrim razlogom! Losioni, šminka, lak za kosu i parfemi ubrzat će tamnjenje. Kada nakit naposljetku i potamni, kada boja srebra se zamijeni s crnom bojoj ponekad s primjesama ljubičaste boje, postoji nekoliko metoda čišćenja srebrnog nakita kod kuće koje možete i sami obaviti.

   Soda bikarbona i voda: Ako naiđete na prijedloge za upotrebu paste za zube, toplo preporučujemo da zanemarite taj savjet i umjesto toga koristite sodu bikarbonu i vodu. Kad su paste za zube bile jednostavnije paste, mogle bi se uvjetno koristiti na vašem nakitu. Međutim, sada uključuju mnogo više sastojaka koji mogu oštetiti vaše srebro. Umjesto toga napravite miks od sode bikarbone i vode, nanesite malu količinu na krpu ili četkicu za zube (soft, ultra soft) i nježno ribajte. Kada vidite da se patina makla s nakita, nakit dobro properite s mlakom vodom i potom ga ostavite da se osuši prirodnim putem.

   Prašak za pecivo i voda. Postupak je jednostavan, sve što trebate imati su aluminijska folija, plastična posuda i 5 gr praška za pecivo. Prvi korak je plastična posuda gdje u nju stavljamo aluminijsku foliju da prekrije dno, na aluminijsku foliju stavite Vaš željeni nakit i prekrijte ga s 5 gr praška za pecivo ili ako Vam je lakše jednom malom žlicom . Dodajte vruću vodu i pričekajte 5 minuta. Nakon isteka vremena, srebreni nakit izvucite iz posude i dobro ga properite s mlakom vodom te ostavite da se osuši prirodnim putem.

   Tekućina za pranje posuđa i mlaka voda također su dobra metoda za čišćenje jednostavnijih tipova srebrenog nakita, međutim može se upotrebiti i četkica za zube (soft/ultrasoft) dođe li do kompleksnijih dijelova srebrenog nakita, naravno dobro proprati s mlakom vodom i ostaviti da se osuši prirodnim putem.

   Kako pravilno čuvati srebreni nakit kod kuće?

   Upotrijebite nepropusnu posudu: bilo koja posuda može se koristiti za pohranu vašeg srebra, sve dok je nepropusna. Zip-lock kesice su izvrsne, ali možete pronaći i posebne kutijice za nakit. Držite srebreni nakti na hladnom i tamnom mjestu: kao što je ranije spomenuto, sunčeva svjetlost, toplina i vlaga ubrzavaju tamnjenje. Pohranite komade pojedinačno: odvojenim skladištenjem komada sprječavate mogućnost međusobnog ogrebotina ili zapetaljavanja nakita. Ne čuvajte u papirnatim, kartonskim ili pamučnim kutijama: ove kutije mogu sadržavati tragove sumpora koji će pridonijeti potamnjenju. Sve u svemu, održavanje čistoće vašeg srebra svodi se na minimum održavanja kod kuće ali i godišnjeg/periodičnog čišćenja, gdje ako vidite da niti jedan od prijedloga ne funkcionira, predlažemo da posjetite jednu od naših poslovnica gdje ćemo Vašem srebrenom nakitu vratiti početni sjaj.

- Održavanje nakita s pozlatom

- Fasiranje dijamanata

- Graviranje

- Nizanje bisera i koralja

- Otkup zlata

- Pozlačivanje i rodiniranje

- Procjena nakita

- Bušenje uha